Terugblik SKR Congres 2022

7 december 2022
Nieuwsgierig naar de belangrijkste punten van de sprekers op het SKR congres 2022? Hieronder ziet u zes video's waarin zij elk een samenvatting geven van hun presentatie.

 

Dr. Marc Ten Dam

Nefroloog en bestuurder Nefrovisie

Tijdens het SKR Congres 2022 ging Dr. Marc Ten Dam in op het gebruik van uitkomstinformatie voor besluitvorming in de spreekkamer. Zijn belangrijkste punten: Zorg dat de gebruikte uitkomstinformatie zoveel mogelijk gepersonifieerd is, dat het actuele data is en samen met patiënt kijkt welke informatie relevant is voor de besluitvorming.


Dr. Dave Dongelmans

Voorzitter van de stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie)

Dr. Dave Dongelmans gaf aandacht aan hoe stichting NICE betrokken is bij  Covid-19 zorg en hoe men met uitkomstinformatie kan helpen de druk op IC- en op ziekenhuisbedden kan sturen, maar ook patienten informeren over wat het betekent als men op de IC terecht komt.


Dr. Daniel Keenan

Cardiothoracaal chirurg en Medical Director to the Healthcare Quality Improvement Partnership van de NHS

 

Als key-note spreker gaf Dr. Daniel Keenan de aanwezigen als belangrijkste boodschap dat we goed zijn in het meten van uitkomsten van zorg, maar dat we nog wel moeten verbeteren in het meetbaar maken van de resultaten voor de patient zelf. Deze uitkomstinformatie moet ook gedeeld worden met de hele keten, zodat iedereen weet en getraind wordt in het herkennen en pakk


Dr. Grard Nieuwenhuijzen

Voorzitter van de DUCA (Dutch Upper GI Cancer Audit) van DICA

In zijn presentatie gaf Dr. Grard Nieuwenhuijzen aan dat chirurgen die maag- en slokdarmkanker behandelen binnen de werkgroep zijn gestart met transparant delen en bespreken van uitkomstinformatie. Met resultaat: dankzij meerdere verbetertrajecten zijn heel veel indicatoren verbeterd en is het onderlinge vertrouwen gegroeid. 


Dr. Bart Pijls

Medisch directeur LROI

Spreker Dr. Bart Pijls liet zien hoe de LROI uitkomstinformatie gebruikt en welke resultaten hierdoor zichtbaar worden: zo is het revisiepercentage met 25% is gedaald voor de primaire knie- en primaire heupprothese.


Dr. Ageeth Rosman

Verloskundige lector Audit en Registratie, in het bijzonder prenatale zorg.
Hogeschool Amsterdam

Dr. Ageeth Rosman ging in haar presentatie in op het als lector verbinden van onderwijs met praktijkgericht onderzoek. Zo laat ze studenten informatie uit de kwaliteitsregistraties vertalen naar de eigen praktijk. Zo worden zorgverleners meer bewust van de keuzes voor bepaalde behandelingen.


Prof. Dr. Michiel Wouters

Hoofd wetenschappelijk bureau DICA

 

Prof. Dr. Michiel Wouters liet zien dat gebruik van data van kwaliteitsregistraties, uit de dagelijkse praktijk, steeds belangrijker wordt om de zorg te blijven verbeteren. In tegenstelling tot klinisch onderzoek wordt bij registratie gebaseerd onderzoek gebruik gemaakt van alle patiënten uit Nederland, zonder selectie of bias. Daarmee kunnen de richtlijnen voor medisch specialisten worden verbeterd, evenals de informatie voor patiënt over de te verwachten resultaten van zijn behandeling.


Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte zijn van een volgende bijeenkomst van de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR)? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.